نوآوری ها و شیوه های نوین بسته بندی مواد غذایی

در
دسته بندی ها: دستگاه بسته بندی, راهکار بسته بندی

در مقاله امروز در کاروپک نوآوری ها و شیوه های نوین بسته بندی مواد غذایی را برای شما عزیزان توضیح خواهیم داد. همچنین شما می توانید انواع دستگاه بسته بندی را در این سایت مشاهده نمایید. 

با توجه به افزایش سریع جمعیت و نیاز به غذا جهت تأمین احتیاجات بشر بسیاری از کشورهای جهان سوم باید به توسعه سطح کشت و تأمین مواد غذایی بپردازند. جهت رفع نیازهای بشر به کار گرفتن تکنولوژی مدرن کشاورزی و استفاده از روش های نوین مواد غذایی ضروری است.

بیش از یک پنجم فرآورده های غذایی کشورهای جهان سوم هر سال به صورت ضایعات برداشت می شوند. سپس مراحل بسته بندی٬ توزیع و در مرحله مصرف ضایع می گردد. این قضیه در بعضی مواقع به ۵۰٪ نیز می رسد.

در ایران حدود ۵۱ میلیون هکتار زمین قابل کشت٬ ۱۰۲ میلیون هکتار جنگل و مراتع طبیعی٬ ۲۷۰۰ کیلومتر مرزهای آبی و ۱۲۰ میلیارد متر مکعب آب قابل بهره برداری وجود دارد. لازم به ذکر است کشور ایران از امکانات بالقوه و ظرفیت های وسیع و قابل توسعه ای برخوردار است.

محصولات مرتبط:

دستگاه چسب زن

دستگاه سیل لیوان

روش های مدرن بسته بندی مواد غذایی چیست؟

می توان گفت یکی از مهمترین ترین راهکارهای کاهش ضایعات محصولات باغی پس از برداشت بسته بندی است. استفاده از روش های مدرن در بسته بندی مواد غذایی نقش بسیار مهمی در بازاریابی و فروش محصول دارد و همچنین در جلوگیری از ضایعات بسیار مؤثر است.

مطالعه بیشتر: انواع بسته بندی مواد غذایی کدام است؟

امروزه با استفاده از تکنولوژی های مدرن مانند بسته بندی با اتمسفر این امکان وجود دارد که ضایعات محصولات باغی را به حداقل رساند.

اخیرا روش MPA با غلظت اکسیژن کم مورد استفاده قرار نمی گیرد. در عوض MAP با غلظت اکسیژن بالا جایگزین آن شده و تأثیر بیشتری بر آنزیم های مضر دارد. همچنین از واکنش های تخمیری غیر هوازی جلوگیری می کند و اجازه رشد به میکروب ها را نمی دهد.

این روش مدرن به طور موفقیت آمیزی برای بسته بندی گل کلم٬ هویج٬ قارچ دکمه ای٬ جوانه لوبیا و اسفناج به کار گرفته می شود. اما متأسفانه در ایران هنوز استفاده از این شیوه نوین بسته بندی حتی برای قارچ های خوراکی که از نظر اقتصادی قابل توجیه هستند به طور جدی صورت نگرفته است.

هم چنین محصولاتی که به صورت قطعه ای تولید می شوند، مشابه کیک ، بستنی ، نان و … را به کمک دستگاه پیلوپک بسته بندی می کنند.

شیوه های نوین بسته بندی مواد غذایی

در این بخش از مقاله شیوه های نوین در بسته بندی مواد غذایی به بررسی بسته بندی مواد منجمد می پردازیم. در بخش اول نیز در مو موقعیت کشاورزان در ایران صحبت کردیم و همچنین مواردی مثل بسته بندی را مورد بررسی قرار دادیم.

مطالعه بیشتر: مشکلات طراحی گرافیک بسته بندی محصولات ایرانی

روش های نوین در بسته بندی مواد منجمد

بسته بندی مواد منجمد از جمله میوه ها و سبزی ها ممکن است قبل از بسته بندی منجمد شوند. این بسته بندی معمولا با دستگاه خودکار و یا دست بلافاصله پس از انجماد صورت می گیرد.

پوشش بسته بندی مواد منجمد باید با دوام٬ ضد رطوبت و تبخیر باشد به صورتی که امکان چکه از آن وجود نداشته باشد و همچنین در دمای پایین چروک و شکننده نشود و باید در برابر روغن٬ چربی غذا و آب مقاومت داشته باشند. باید بتوان پوشش بسته بندی مواد منجمد را به راحتی علامت گذاری کرد.

مطالعه بیشتر: دستگاه درب بند قوطی فلزی

برخی از وسایل بسته بندی خوب عبارتند از:

  • مقوای ضخیم و موم اندود
  • کاغذهای سلوفان
  • ظروف محکم از جنس آلومینیوم٬ شیشه و پلاستیک
  • کیسه های نایلونی
  • ورق های بسته بندی ضد رطوبت و تبخیر

فویل های آلومینیوم ضخیم مناسب برای بسته بندی می باشند. ولی عاقلانه است به دلیل این که می توان آن را به راحتی سوراخ و یا پاره کرد٬ از یک لایه اضافه نیز استفاده کرد.

ولی فویل های آلومینیومی نازک برای بسته بندی مواد غذایی مناسب نمی باشند زیرا به راحتی پاره می شوند.

در مقالات آینده موضوعات بیشتری را در مورد بسته بندی برسی خواهیم کرد. اگر موضوع خاصی در نظر دارید و یا در زمینه خاصی نیاز به مقاله و توضیحات دارید در بخش نظرات با ما مطرح نموده تا بهترین توضیحات را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.

نوآوری های آینده در بسته بندی مواد غذایی

روش ها و شیوه های نوین بسته بندی مواد غذایی می تواند در آینده ای نزدیک جهانی متفاوت را رقم بزند. از “زبان الکترونیکی” که می توانند محصولات را “مزه” کنند تا نانوذرات نبرد باکتری که 50،000 برابر نازک تر از موی انسان هستند ، محققان سخت تلاش می کنند تا برخی از نوآوری های بسته بندی مواد غذایی را به بازار بیاورند.

 بیایید نگاهی بیندازیم به فناوری های جدید در بسته بندی مواد غذایی:

تولید بسته بندی خوراکی (EDIBLE PACKAGING)

در آینده ، خوراکی هایی که میخرید را خواهید خورد و به جای اینکه بسته بندی را در سطل آشغال بیندازید ، آن را نیز می توانید بخورید. این چیزی است که برخی از کارشناسان صنایع غذایی می گویند. در سال گذشته ، یک تیم تحقیقاتی در دانشگاه هاروارد ، با مدیریت پروفسور دیوید ادواردز ، ظرف های غذایی متعدد خوراکی (و خوشمزه) به نام WikiCells تولید کردند. تاکنون اختراعات این تیم شامل سوپ کدو تنبل در غشا اسفناج ، آب لیمو در غشای لیمو و شکلات ذوب شده در غشای گیلاس است. ادواردز معتقد است که هنوز برخی از مشکلات برای عملی کردن این امر وجود دارد که از جمله می توان به استحکام و ماندگاری مواد غذایی اشاره کرد. او پیش بینی کرده است که این نوآوری در بسته بندی مواد غذایی به زودی و در سال های پیش رو تحقق یابد.

بسته بندی میکرو (MICRO PACKAGING)

با استفاده از فناوری نانو ، یک تیم تحقیقاتی در دانشگاه A&M تگزاس آنچه را که احتمالاً معجزه بعدی بسته بندی مواد غذایی نامیده میشود را ایجاد کرده اند. و آن چیزی نیست جز میکرو-فیلم. این ماده که هزاران برابر از موی انسان نازک تر است ، فقط از آب ، یک پلیمر محلول و 70٪ ذرات رس تشکیل شده است. Jaime Grunlan ، دانشیار که این ایده را رهبری می کند ، ادعا می کند که فیلم های بسته بندی “اساساً کثیف” است. اما بسته بندی microfilm به طور قابل توجهی از پلاستیک سازگار با محیط زیست است ، کیفیت نگهداری مواد غذایی در آن همانند شیشه است و می تواند گاز نوشابه را بهتر از هر چیز دیگری که در حال حاضر در بازار است نگه دارد.

در همین حال ، شرکت شیمیایی و دارویی Bayer با استفاده از ذرات نانو رس یک فیلم پلاستیکی به نام Durethan تولید کرده است که از تجزیه محصولات غذایی اکسیژن، رطوبت و دی اکسید کربن جلوگیری می کند. به همین ترتیب، Nanocor ، یک شرکت توسعه دهنده فناوری نانو ، پلاستیک تعبیه شده در نانوکریستال ایجاد کرده است که مانع از فرار اکسیژن از بطری های آبجو می شود و ماندگاری آنها را به طور قابل توجهی تا 18 ماه افزایش می دهد. در حالی که شرکت هایی مانند پپسیکو و مک دونالد هنوز راجع به “فناوری نانو” نگران هستند ، صنایع غذایی و آشامیدنی با علاقه فراوان به دنبال این امید هستند که محققان بتوانند به طور موثر و ایمن از این نوآوری در بسته بندی مواد غذایی استفاده کنند.

بسته بندی هوشمند مواد غذایی (SMART PACKAGING)

اگر بسته بندی مواد غذایی بتواند به مصرف کنندگان اطلاعات بدهد چه؟ مثلا  بگوید که آیا خوردن این غذا برای شما خوب یا بد؟ تیمی از محققان دانشگاه های کانکتیکات ، دانشگاه راتگرز و کرافت فودز در حال جستجوی چیزی به نام “زبان الکترونیکی” هستند. فناوری نوآورانه ای که می تواند از طریق حسگرهای تعبیه شده در بسته بندی ، “مزه” غذا را بگیرد. اگر غذا آلوده یا خراب باشد ، بسته بندی تغییر رنگ می دهد و به مصرف کننده هشدار می دهد که آیا هنوز می توان آن را پخت یا باید دور ریخته شود. به همین ترتیب، دانشمندان در هلند در حال ایجاد بسته بندی های هوشمند با ماده نگهدارنده هستند که قبل از خراب شدن غذا، مواد غذایی را نجات می دهد. حتی ارتش ایالات متحده به دنبال بسته بندی مواد غذایی هوشمند است: به دلایل امنیت ملی، ارتش امیدوار است که محققان بتوانند “حسگرهای فوق العاده” تولید کنند که آلودگی یا عدم آلودگی غذا را تشخیص دهد.